Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Szeretettel köszöntjük honlapunkon!


2019-01-19


2018-11-12

A Príma díjas plébános közvetlenségét
ma már igénylik a hívek

Az életet nem kell túldramatizálni. Én úgy látom, a mai ember egyharmad probléma, kétharmad hiszti. Meg kell tanulnunk a veszteségeink mellett meglátni a győzelmeket is. Győry-Fáy Csaba plébános szavai ezek, az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett gálán átvehette Nógrád megye Prima díját.

Egy budapesti kávézóban találkoztunk, Csaba atya épp átutazóban van. Első pillanattól kezdve barátságos, közvetlen ember benyomását kelti, ugyanakkor nagyon határozott is. Rögtön felajánlja a tegeződést, nem lehet elutasítani. Az optimizmus és a humor áthatja egész lényét, mellette minden mondata a haza és Isten iránti elköteleződéséről árulkodik.

– Bár Budapesten születtem, erdélyi családból származom, felmenőim között vannak a Székelyföldről és Dél-Erdélyből származók is. A dédszüleim salgótarjániak voltak, ők kerültek el Erdélybe, mivel a Salgótarjáni-Rimamurányi Kőszénbányák Rt.-nek a Petrozsényi Kőszénbányák a leányvállalata volt. A románok bejövetelekor bányaigazgató dédnagyapámat azonnal ki is rúgták, a család pedig visszakerült Magyarországra. Így alakult ki az az érdekes helyzet, hogy amikor Salgótarjánban temettem, a szertartást követően meg tudtam látogatni a dédszüleim sírját. Papnak ez ritkán adatik meg, hiszen senki sem próféta a saját hazájában.

Ezek szerint Nógrád megye szépen beágyazódott az életedbe.

– Az egész eddigi papi pályám ideköt. Nagyon szeretem, ez az egyetlen megye csonka Magyarországon, ahol nincsen alföld. Talán genetikai okai vannak, de erősen vonzódom a hegyekhez.

Győry-Fáy Csaba plébános a Prima díj romhányi átadásán, Fotó: L. B./N.M.H.

Egy fiatal fiú a 21. században miért választja ezt a hivatást?

– 12 éves koromtól papnak készültem, de a középiskolás évek alatt elfordultam ettől az álomtól, aztán 24 évesen mégis jelentkeztem a szemináriumba. Három dolog vitt ebbe az irányba: nagyon szerettem a Jóistent, az embereket, meg a népemet, a magyarságomat. Volt egy időszak az életemben, amikor sokat voltam egyedül, az ilyen periódusok segítenek az embernek visszatalálni a hitéhez. Igénylem az emberek közelségét, nem vagyok magányos típus, de olykor szükségünk van az egyedüllétre, a csendre.

Mit gondolsz, miért kaptad ezt a díjat?

– Nem tudom, talán az emberekhez való hozzáállásom miatt. Vannak nálam sokkal rendesebb, szentebb papok is.

A közvetlenségedet a hívek is érzik?

– Igen, érzik és értékelik. Eleinte nehezen fogadták el, nem értették, de a többség most már megszokta, megszerette és igényli. Én nem vagyok papos, nem is akarok az lenni. Én pap akarok ­lenni.

A papi hivatás mit jelent számodra?

– Megismertetni az emberekkel Isten szeretetét, és segíteni őket abban, hogy jól tudjanak szeretni. Istent és egymást. És ott lenni mellettük örömben és bajban egyaránt. Mert az öröm is nagyon fontos. Nem kell az életet túldramatizálni. Ha hívő vagyok, rá tudom bízni magam a Gondviselésre. Én úgy látom, a mai ember egyharmad probléma, kétharmad hiszti. Hála Istennek, nekünk már nagy gondjaink nincsenek, mégis mindig nyavajgunk. De hát mi hiányzik a ma emberének?

Tényleg, mi hiányzik?

– A hozzáállás. Meg kell tanulnunk a veszteségeink mellett meglátni a győzelmeket is. És az irgalom. Másokkal szemben, de önmagunkkal szemben is. Hajlamosak vagyunk kizsigerelni magunkat is. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Hiányzik még manapság a hála, az alázat, az igaz barátság is, ami pedig nagyon fontos.

14 éve végzed ezt a hivatást ugyanazon a helyen. Milyen emberek lakják Nyugat-Nógrádot?

– Amilyet keresel. Én a jót keresem, tehát jó emberek lakják. Szorgalmasak, kedvesek, barátságosak. Sok hazaszerető és istenfélő van közöttük.

Igénylik az emberek egy pap jelenlétét az életükben a mai világban?

– Szerintem sokkal jobban, mint azt gondoljuk. Lehet, hogy nem is mindig papra volna szükségük, hanem egy megbízható, jó emberre, akire számíthatnak. Sokszor a közvetítőt látják bennem. Szoktam mondani nekik, hogy ti is ugyanolyan közel vagytok az Istenhez, mint én. Ti is ugyanolyan gyermekei vagytok.

Népszerű vagy a híveid körében?

– Úgy érzem szeretnek. A népszerűség nem érdekel. Aki bír, bír, aki nem, az kibír. Ma az embereknek korszerű, érthető nyelvezetre van szükségük, ezt meg kell adni nekik. Nem szabad kioktatónak lenni. Azt szoktam mondani az enyéimnek, hogy én még bűnösebb vagyok, mint ti. Mert én még tanultam is, hogyan kéne csinálni, mégis vétkezem.

Sziládi Krisztina

Névjegy:
Győry-Fáy Csaba 1972-ben született Budapesten, iskoláit is a fővárosban végezte. 2002-ben Vácott szentelték pappá. A balassagyarmati Főplébánián kezdte papi pályafutását, majd a salgótarjáni főplébánia, ugyanitt az acélgyári plébánia és Somoskőújfalu következett. 2005-ben került Nógrád településre, eddig három falu – Nógrád, Diósjenő és Berkenye – szolgálatát látta el. Néhány hónapja egy negyedik település, Szendehely is hozzá tartozik.

Forrás


2018-10-28

Príma-díj: kitüntetésekkel ismerték el a legjobbakat

Immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Nógrád Megyei Príma-díj gálát a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Nógrád Megyei Szervezete. Ezen alkalomból vállalkozói-, szakmai-, illetve príma-díjakat adtak át szombat délután szűkebb hazánk legjobbjainak a romhányi művelődési házban. Idén a Zente Ferenc Színház, Győry-Fáy Csaba plébános és Kolozsvári Grandpierre Miklós képzőművész vehette át a rangos elismerést.

A nagyszabású ünnepség két részből állt. Az első felében átadták az év vállalkozója-, a szakmai-, a Csillik Zoltán Emlékdíjat, valamint a T. Német László Partneri Nívódíjat. A gála második blokkjában pedig a Nógrád Megyei Príma-díjak találtak gazdára. A rendezvény elején Vezér Attila, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően pedig átadták a Nógrád megye vállalkozóit megillető szakmai okleveleket, amely mellé minden kitüntetett megkapta Antal András megyei príma-díjas kerámiáját is.

Az év kézműves mestere Hava István, a rétsági Fűtőház Sörfőzde tulajdonosa lett, míg az esztendő vendéglátósának Gazsi Balázst és Vida Balázst, a rétsági Diablo Cukrászda alapítóit választotta a bíráló bizottság. Az év kereskedője díjat Halaj Ferenc, egyéni vállalkozó, az érsekvadkerti Halaj Tüzép tulajdonosa kapta meg. Az esztendő fémcikk gyártója kitüntetést pedig Deáky Árpád, a kétbodonyi Deáky Horgászcikk Készítő Kft. tulajdonos ügyvezetője érdemelte ki.

Nógrád megye társadalmi szerepvállalásáért idén Varga János, nyugalmazott tanár vehette át elismerést.

Az "Év vállalkozója- díjat" 1999-ben alapította a VOSZ vezetősége. Ez egy elnöki elismerés, amely nem jár pénzdíjjal. Minden esztendőben, az összes megyében két vállalkozás, vállalkozó kaphatja meg. A kitüntetettek a VOSZ Nógrád Megyei Szervezete elnökségének javaslatára, a VOSZ Országos Elnökségének határozata alapján Budapesten, a vállalkozók napján, december 7-én vehetik majd át oklevelüket. A romhányi ünnepségen csak az arra szóló meghívót nyújtották át számukra.
Az év vállalkozójának 2018-ban Tömösvári Szilviát, az alsópetényi Prónay- kastély vezetőjét, illetve Matthias Viessmann-t, a bátonyterenyei Viessmann Kft. tulajdonos ügyvezetőjét nyilvánították.

A Vállalkozók az Innovációért - Csillik Zoltán-díjat, amelyet a VOSZ Nógrád Megyei Szervezete 2010-ben alapított a kiváló szakember emlékére Tamási Gábor, a salgótarjáni Fa-Héj Kft. fiatal tagja kapta meg. A 2006-ban létrehozott, T. Német Lászlóról, a kiváló újságíróról elnevezett Nógrád Partner Nívó-díjat idén Olicsek Ádám, a balassagyarmati Ipoly Televízió és a Megafon rádió munkatársa érdemelte ki.

Mindezek után eljött a várva várt pillanat, amikor felfedték a megyei príma-díjasokat, amelyre három kategóriában - népművészet-közművelődés, oktatás-tudomány-köznevelés, illetve művészet - érkeztek be a különféle jelölések. A díjazottak kategóriánként, adómentesen idén is egymillió forintot, valamint egy üvegkompozíciót vehettek át.

Elsőként a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház kapta meg az elismerést. Az oktatás-tudomány-köznevelés kategóriában idén Győry-Fáy Csaba Nógrád, Diósjenő, Berkenye és Szendehely plébánosa vehetett át kitüntetést, majd Kolozsvári Grandpierre Miklós Honton élő képzőművésznek nyújtották át a príma-díjat. A zsűri úgy döntött, hogy a legnépszerűbb jelölt részére idén közönségdíjat is adományoz. 2018-ban ezt az elismerést, valamint az ezzel járó 250 ezer forintos díjat Bohács István nótaénekes vehette át.

képgaléria: Príma-díj gála Romhányban

Kockáztatnak, döntenek, terveznek, alkotnak, fejlesztenek, újrakezdenek

Czékmánné Kelecsény Ágnes, a VOSZ Nógrád megyei elnöke ünnepi beszédében visszatekintett a díjátadások kezdeti időszakára, majd röviden összefoglalta az elmúlt esztendők történéseit. - A Príma Primissima díjat 2003-ban Demján Sándor, vállalkozó alapította a VOSZ támogatásával. Ezzel nem titkolt célja volt a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése. 2013-tól a díj gondozását és finanszírozását Csányi Sándor vezetésével az OTP Bank vállalta át. 2005-től a Príma Primissima területi príma-díjakkal egészült ki, amely során elismerésben részesülhetnek a szellemi élet a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai. A VOSZ Nógrád Megyei Szervezete elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez, így szűkebb hazánkban immár tizennegyedik alkalommal tartunk príma díjkiosztó ünnepséget, amely a vállalkozókról szól. Azokról, akik minden nap kockáztatnak, döntenek, terveznek, alkotnak, fejlesztenek, és gyakran újra kezdenek - hangsúlyozta a VOSZ megyei elnöke.

forrás: NOOL.hu


Megafon felvétel


2018-10-27

Nógrád megyei Príma-díjas az oktatás kategóriában,
2018-ban, Győry-Fáy Csaba atya

"Megtisztelő volt számomra, hogy átadhattam a díjat az atyának,
aki tanítja és szolgálja a Nógrád megyei embereket!
" (Skuczi Nándor)


2018-10-06

A terményáldásra feldíszített
Mindenszentek templom Diósjenőn
Készítették: Horváth Szilvia, Csurjáné Molnár Ágnes,
Szabó Szilvia, Bőgér Eszter, Bőgér Zsófia, Csurja Maja és Csurja Zselyke

a gömbpanoráma megtekintéséhez kattints a képre...


2017-07-02

 

Varga András atya ezüstmiséje

a diósjenői Mindenszentek római katolikus templomban


további fotók

Kötetlen találkozó Berkenyén


2017-06-22

A diósjenői Mindenszentek templom
belső gömbpanorámák

a gömbpanorámák megtekintéséhez kattints a képekre...


2017-01-15


 

2016-06-19

Felemeltük szívünket az Úrhoz -
Aranymiséjét ünnepelte Beer Miklós váci megyéspüspök

Két napon belül másodszor telt meg a váci székesegyház, amikor a június 18-i papszentelés után június 19-én, vasárnap a megyéspüspök, Beer Miklós pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte.

a Magyar Kurír cikke itt olvasható


2016-06-18

A mai napon áldozópappá szentelt
Polcz Zoltán első szentmiséje Nógrádon

további fotók


2016-05-14

Csíksomlyói búcsú 2016

Csíksomlyói csángó mise


2016-05-06

Reggeltől estig - Beer Miklós váci püspökkel


2016-04-23

Bérmálási szentmise Nógrádon


további fotók


2015-09-06

Családi nap


további fotók


2015-05-02

Elsőáldozás

további képek
fotó: Hugyecz Renáta


2015-03-20

Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök atya első látogatása Diósjenőn

további fotók


2014-11-19

Védőszentünk, Árpád-házi Szent Erzsébet, a jótékony szeretet szentjének névnapján  a Diósjenői Karitász Csoport nevében sok boldogságot kívánunk valamennyi Erzsébetnek.

Az Erzsébet héber eredetű bibliai név. Szűz Mária rokonának, Keresztelő Szent János anyjának a neve. A magyar névforma a héber Eliséba latin és nyugati nyelvekbeli Elisabeth változatából alakult ki. Fejlődési sora: Elsábet, Elsébet, Erzsébet. Előfordulása a legújabb statisztikák alapján Magyarországon a XIV. századig a leggyakoribb női név, és azóta is a legnépszerűbbek között volt. Ehhez hozzájárult az Európa-szerte ismert Árpád-házi Szent Erzsébet tisztelete. Ma kissé visszaszorult, de még mindig gyakori.


Diósjenői római katolikus programok Adventre

 

FÉSZEK nyitóest
november 26-án, szerdán este 18.30h-tól az IKSZT-ben
Várunk szeretettel mindenkit kötetetlen beszélgetésre, együttlétre, ötletelésre!

Családi kézműves műhely - adventi koszorú készítés
november 29. szombat, 15h-tól a plébánián

Családi kézműves műhely - mézeskalács sütés
december 6. szombat, 15h-tól a plébánián

Mikulás ünnepség
december 7. vasárnap, kb.10h-tól plébánián, utána szentmise Mikulással, a templomban lesz a csomagosztás

Zenés gyermekmise
december 14. vasárnap, 11.30h-tól a templomban

Karácsonyi kirándulás a budapesti Vörösmarty térre, a vásárba
december 14. vasárnap, 15.30h-tól, busszal.
Érkezés kb. 20.30h-ig
A kirándulás költsége 1.200,- Ft, amit Horváth Szilvinél lehet befizetni.
Jelentkezés: ezen a 43. héten (november 23-ig)

Családi kézműves műhely - karácsonyfadísz készítés
december 20. szombat, 15h-tól a plébánián

Karácsonyi Pásztorjáték
december 24-én, Szenteste
Pásztorjáték megbeszélése ma, november 17-én hétfőn, 18h-tól a plébánián
Kérjük, segítsetek a pásztorjáték megszervezésében, várunk szereplőket, énekelni szeretőket, díszletkészítő segítőket. Aki esetleg nem tud eljönni, kérem, jelezze Horváth Szilvinél részvételi szándékát.

A hirdetés, és az esetleges változások olvashatók a templomban a hátsó hirdetőtáblán, és az Önkormányzati honlapról elérhető Katolikus honlapon.

 

Andrási Zoltán                                                               

+36 20 261 5623                                                            
andrasi.zoltan.et@gmail.com 

 

Horváth Szilvia

+36 20 469 8928

horvathneszilvia79@gmail.com


2014-11-05

Tarnai Imre esperes-plébános temetése

Tarnai Imre kanonok, tereskei címzetes apát, kerületi esperes, Nagyoroszi nagyközség díszpolgára 2014. október 27-én életének 87., papságának 62. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Az elhunyt lelki üdvéért ma 10 órai kezdettel mutattak be engesztelő szentmiseáldozatot a nagyoroszi templomban, ezt követően a templomkertben helyezték örök nyugalomra.


Tarnai Imre 1927. június 12-én született Budapesten. 1952. június 7-én szentelték pappá Esztergomban.

1952 és 1958 között káplán volt Szécsényben, 1959-ig Annavölgyben kihelyezett káplán. 1959-60-ban betegszabadságon volt. 1960-ban adminisztrátorként szolgált Tarjánban, 1960-61-ben káplánként Csolnokon, majd 1961-62-ben Kemencén. 1962-től 1966-ig plébánoshelyettes volt Máriahalmon, majd 1983-ig Nógrádmegyeren. 1983-tól egészen haláláig plébánosként szolgált Nagyorosziban.

1993-ban az egyházmegyei határok rendezésével inkardinálódott a Váci Egyházmegye szolgálatára. Plébánosi szolgálata mellett plébániai kormányzóként ellátta a pataki egyházközséget 1994 és 1998 között, majd a borsosberényi egyházközséget 1998 és 2000 között. Főpásztorának engedelmes, mindig újabb feladatokra kész lelkipásztora, a fentebb említett egyházközségekben moderátori, valamint az érsekvadkerti egyházközségben plébániai kormányzói szolgálatot is vállalt.

Gyermekkorától mélyen megérintette a liturgia szellemisége, annak mozgás- és szimbólumvilága. A liturgián keresztül törekedett kifejezni Isten iránti szeretetét, e szent cselekményekben fedezte fel Isten szépségét. Szolgálatát fiatalos lendülettel végezte, használta a legmodernebb technikai eszközöket.

Mindenki "Imre bácsija" - szerette, ha így hívták - több mint hat évtizeden át hirdette Isten igéjét; oktatta, nevelte a fiatalságot; együtt élt egyházával; tanácsaival, bölcsességével minden paptestvérének rendelkezésére állt.

Legyen örök otthona az atyai házban!

"Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokotokba az országot, amely nektek készült a világ teremtése óta." (Mt 25,34)

Forrás: Magyar Kurír


2014-09-07

Családi nap szentmisévelHittantábor

  1. Ezen az oldalon folyamatosan informálódhatsz a táborral kapcsolatban.
    A tábor programja elkészült, változás még biztosan előfordul majd benne, ezeket mindig frissítjük, naprakész lesz.

  2. Hétfőn a tábor 8.00h-kor nyit.

  3. Köszönöm a tábormegbeszélés résztvevőinek a megbeszélésre szánt időtöket!
    Aki szeretne segíteni a hittantáborban, kérem jelentkezzen mielőbb!
    Szükségünk van műszaki- és foglalkozásokat segítő kezekre, besegítő kisgyermek felügyeletre, és felsősökhöz csapatvezetőkre.

  4. Köszönjük a FÉSZEK - Térszépítők közössége tagjainak, hogy előzetesen felkészítették a Plébániát a tábor fogadására.

A tábor takarítása és a nyitás előkészítése a gyermekek fogadására vasárnap 15.00h-tól volt. (07. 13-án)
Köszönöm a segítséget, sikerült a plébániát a tábor fogadására késszé tennünk. Nagy munka volt, sokat dolgoztunk, főként az egyháztanácstagoknak köszönöm a részvételt!

Szeretettel várunk a táborba mindenkit, főleg a pénteki záróünnepre!

                                                                                            Köszönettel,
                                                                                                              Andrási Zoltán

Kapcsolat:

Andrási Zoltán   +36 20 261 5623,    e-mail: andrasi.zoltan.et@gmail.com

Horváth Szilvia  +36 20 469 8928

 

PROGRAMTÁBLA

TÁBORSZERKEZETElsőáldozás
2014-05-04

további képek


KARITÁSZ LELKI NAP
Diósjenőn - 2014. március 29-én

további képek

Az eseményről készült videók a "MÉDIA" menüpontra kattintva tekinthetők meg


Adventi koszorúkészítés a Plébánián

további képek
fotó: Andrási Zoltán
 

Táborprogram

 
 

A Váci Egyházmegye Ipolymenti Nagyboldogasszony Közössége 2013. április 27-én, szombaton ifjúsági találkozót rendez a zagyvapálfalvai Jézus Szíve templomban és a városrészben, egész napos programjával megmozgatva az itt lakó és ide érkező kicsiket és nagyokat egyaránt. A találkozó mottója: Teljesedjetek be Szentlélekkel! E gondolat jegyében szervezik meg a napot és a programot, amely főelőadást, kiscsoportos beszélgetést, közös imát és záró szentmisét is magában foglal, ez utóbbit dr. Farkas László atya, az egyházmegye ifjúsági lelkésze, Salgótarján korábbi káplánja mutat be a jelenlévő paptestvérekkel együtt.

- A XVI. Benedek pápa által meghirdetett Hit Évéhez kapcsolódóan hitünk mélyebb megismerését tűzte ki célul Farkas László atya - mondja Kiss Zoltán, a találkozót szervező csapat egyik tagja. Ennek kapcsán a Hiszekegy imádság mélyebb vizsgálatával, megismerésével, közös átelmélkedésével foglalkoztunk már eddig is a találkozókon. Kétszer volt már találkozó a Hit Éve megnyitása, 2012 októbere óta, egyiken a „Hiszek az Atyában” volt a téma, ezt Nógrádsipeken rendezték, míg a „Hiszek a Fiúban” gondolatról Szécsényben, a lelkinapon elmélkedtünk.

Zagyvapálfalván a harmadik isteni személyről, a Szentlélekről lesz szó: „A Szentlelket szokás úgy nevezni, hogy az az elfelejtett Isten. Ennek jegyében fogja az előadást tartani Bátyi Sándor, a közösség korábbi vezetője és Kis Domonkos, az egyik jelenlegi vezető. Az előadásuk csúcspontja a dicsőítés lesz, mely az előadás után lesz.”

Az ifjúsági találkozó 9.30-kor kezdődik, ahol nyitányként a házigazda város, Salgótarján önkormányzata nevében köszöntik a vendégeket, majd a házigazda egyházközség nevében Gyurkó Géza zagyvapálfalvai plébániavezető diakónus atya üdvözli a találkozó résztvevőit. A főelőadás 9.50-kor kezdődik.

Ezt követően lesz az egyórás kiscsoportos beszélgetés, amely az előadás témája nyomán - ahogyan a szervezők fogalmaztak - tovább beszélik, elmélyítik az ott elhangzottakat. A kiscsoportok után közös déli imádság, majd a plébániai ebéd lesz, melyet 13.30-kor kezdődik a Lélek útvesztője című program követ, amely - bízva a jó időben - a városrész különböző pontjain állomásszerűen jeleníti meg a lelki adományokat. A napot 16.00-tól az idén 80 éves zagyvapálfalvai templomban ünnepi szentmise zárja, amelyen a főplébánia KÉK Kövessük Énekelve Krisztust! énekkara, valamint az Ipolymenti Nagyboldogasszony Közösség tagjai szolgálnak, és ahol a korábbi salgótarjáni káplán, dr. Farkas László atya, ifjúsági lelkész, sülysápi plébános mutat be szentmisét. Ezt kötetlen beszélgetés követi.

Mint a szervezőktől megtudtuk, mintegy 150 ember részvételére számítanak, akik az Ipoly régiójából érkeznek hozzánk, de mivel Zagyvapálfalva éppen a két régió, a Zagyva és az Ipoly határa, ezért reményeik szerint mindkét régióból érkeznek a találkozóra, hogy - a mottóhoz híven - beteljesedjenek a Szentlélekkel.

Veszelovszki Balázs